JOURNAL

Search
  • Anthon Østergård Krysiak

Fremtidens uddannelsessystem - skal man nu også være bedst til det hele?

Hvert eneste år er der diskussioner i Danmark om, hvilke uddannelser der skal oprettes pladser på, om vi uddanner for mange indenfor et felt eller om nogle uddannelser helt skal nedlægges, så budgettet kan hænge sammen. Vi diskutterer alt lige fra længden af studier til hvilket sprog de skal være på. En af de vildere ideer, der har været på banen, var at alle uddannelser skulle undervises på dansk. Ville højst sandsynligt ikke være ideelt, indenfor handel og andre felter, der afhænger af kommunikation og samarbejde med omverdenen, men nok om det. Ideer har der været nok af og alle finder stor stolthed i den danske uddannelse og vil gerne, at vi skal være de bedste indenfor alle felter. Det er egentlig et nobelt mål, men hvis vi skal være ærlige, er det så realistisk? Burde vi i en globaliseret verden (om man vil det eller ej) uddanne folk indenfor discipliner, de kan få bedre undervisning i udenfor landets grænser?


Min kæreste kommer fra staten Ohio i USA, men har studeret i Californien. Staten Ohio har cirka dobbelt så mange mennesker som Danmark, men derfor er der stadig en stor del af de studerende, der tager til en anden stat - for min kærestes vedkommende Californien. Det ville svare til at en dansker tog til sydeuropa for at studere, men det er normalt for amerikanere at flytte store afstande for at studere. Grunden er åbenlys - der er nogle skoler, der har bedre tilbud indenfor det fag den enkelte studerende ønsker. Man anerkender at det ikke er muligt for en lille stat med 11-12 millioner indbyggere, at være den bedste indenfor alle discipliner, så folk søger hen, hvor det giver mening. Man anerkender at det er det mest økonomiske for et uddannelssystem at specialisere sig i forskellige ting på tværs af unionen. Det er meget sjælden jeg hører om lignende pragmatisme herhjemme i Danmark. Det ligger i hvert fald langt fra ideen om, at vi alle skulle studere på dansk.


Hvis jeg selv skal prøve at se ind i krystalkuglen, så tror jeg fremtiden kommer til at byde på et dansk uddannelssystem, der fokuserer på nogle kernekompetencer, hvor vi er de bedste i verden - resten uddanner vi folk i udlandet til (eller i yderste konsekvens får udenlandsk arbejdskraft til udfylde hullerne). Det er langt mere økonomisk og burde kunne gøres på en måde, hvor det kommer alle til gode. Resultatet vil selvfølgelig være, at vi får nogle store industrier i Danmark, mens der er mange industrier vi ikke kommer til at dække. Det er egentlig også ok Sådan er det også på sin vis idag, hvor eksempelvis medicinalvirksomheder er en vigtig indtægtskilde for Danmark. Problemet idag er bare at sådanne industrier ofte må hyre udenlandsk arbejdskraft for at kunne understøtte deres vækst.


Så løsningen hører i min optik ind under samme overskrift som tidligere nævnt - fleksibilitet. Vi skal have et system, der er gearet til at danskere kan komme ud og får de kompetencer vi ikke kan eller burde fokusere på på de danske universiter. Vi skal have studievejledning, legater og fokus på SU til denne type kandidater. Hvis EU stadig eksisterer om 10 år er det noget unionen kan danne ramme om - selv hvis man ikke synes meget om de andre tilbud, den har at byde på.14 views

Recent Posts

See All

Fleksibilitet i uddannelssystemet er det nye sort!

Da min side nu har været oppe at køre i nogle måneder, må jeg hellere også begynde at bruge den. De sidste forbedringer er lavet og bogen er sendt ud til en masse mennesker. En af dem er uddannelses-