JOURNAL

Search
  • Anthon Østergård Krysiak

Fleksibilitet i uddannelssystemet er det nye sort!

Da min side nu har været oppe at køre i nogle måneder, må jeg hellere også begynde at bruge den. De sidste forbedringer er lavet og bogen er sendt ud til en masse mennesker. En af dem er uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers, der især syntes om det konstruktive udgangspunkt 'Hvordan kan vi gøre et godt system endnu' - det sidste kapitel i bogen. I denne konstruktive ånd, vil jeg gerne skrive om nogle af de gode ideer der florerer på netop uddannelsesområdet under overskriften: Fleksibilitet.


Mange gode, konkrete og pragmatiske forslag er kommet på bordet på det seneste. Bedre mulighed for arbejde mellem bachelor og kandidat, kortere kandidatuddannelser og bedre mulighed for deltidsstudie. Helt tilfældigt, falder alt dette sammen med mine pointer i sidste kapitel af bogen. Netop at fleksibiliteten er vigtig i at få de mest motiverede og kreative studerende. Forståelsen af at vi uddanner os gennem hele livet (i Tommy Ahlers’ egne ord) og derfor behøver ens konkrete uddannelsesforløb ikke være lineært. Man kan være en glimrende studerende i 3 år, derefter arbejde et par år, og når man har set, hvilke kompetencer man mangler ude på arbejdsmarkedet, kan man gå tilbage til studier til en kandidatuddannelse eller måske en PhD - og måske i udlandet.


Denne holdning er en god start. Nu bliver det forhåbentligt ført ud i livet, og med denne øgede fleksibilitet kommer forhåbentligt også forståelsen af at vores uddannelser skal være lettere sammenlignelige med uddannelser i udlandet. Denne debat kører lige nu mest omkring vores karaktersystem, men det er kun en af de ting udenlandske skoler nemmere skal kunne forstå og konvertere. Man skal kunne tilvælge fag, der giver en det stærkest mulige fundament til videre arbejde og uddannelse - også selvom det måske ikke nødvendigvis ligger lige inde for ens felt. Bare fordi man studerer business, skal man kunne vælge mere hardcore matematik eller international politik til, så man kan bevæge sin uddannelse i den retning, man har lyst til. Det gør at hver eneste studerende har en unik profil og bedre kan konkurrere herhjemme, såvel som globalt.


Så jeg er optimistisk over den nye, pragmatiske tilgang til vores uddannelsessystem, men vil gerne se mere. På sigt kommer det til at kræve en større omvæltning i systemet at nå til et niveau af fleksibilitet, man ser i andre lande. Men man skal jo starte et sted - og det her er et godt sted at starte!


17 views

Recent Posts

See All